Sand anno 2015

sand til fliser 2015Sand er et af de allermest anvendte produkter i byggeindustrien, hvor alt fra små parcelhuse til verdens højeste bygninger, indeholder sand på den ene eller anden måde.

I denne artikel vil vi beskrive de mere jordnære af slagsen.

Vi starter med vasket sand. Vasket sand, er modsat almindeligt sand, vasket således det ikke indeholder ler, jord og øvrige jord- og sandarter. Dermed får man et mere rent produkt.

Normalvis anvendes det vaskede sand til forskellige pudseopgaver i ens bolig, hvor det oftest indgår i cement. Oftest bruges dette, når man skal pudse en ny sokkel, eller måske en ny væg indendøre.

Ved at bruge vasket sand får man et mere rent slutprodukt, end hvis ens sand ikke er vasket.

En anden type sand er betonsand. Denne fine type af sand, bruges ofte i en mix med cement og vand, således man får beton. Denne mixture bruger man til at støbe glatte overflade. Produktet er specielt populært i disse år, hvor man ser mange støbte betongulve i både private hjem og offentlige bygninger.

Ens betonsand bør derfor også være så rent som muligt, således man opnår et flot slutprodukt, hvad end det er et betongulv, en bordplade eller noget helt tredje.

Bundsikringssand – hvad er det?

En tredje type sand, vi vil fremhæve her, er bundsikringssand.

Bundsikringssand anvendes typisk til konstruktioner som terrasser, små stier og indkørsler.

Som det måske fremgår af navnet, er bundsikringssand det nederste lag. Dets funktion er at lede regnvand væk, således dette ikke ophober sig under de andre lag. Hvis dette sker, kan ens konstruktion blive undermineret, hvilket i slemme tilfælde kan betyde, at ens konstruktion ødelægges eller i værste fald kollapser. Dertil kommer, at bundsikringssand også har den funktion, at det holder fugt nedefra væk fra ens øvre lag, således disse ikke udsættes for det.

Det er derfor en type sand, der har en absolut vital funktion for ens arbejde, hvorfor man bør gøre sig umage med netop dette.