Sådan får du en flot terrasse med herregårdssten

Når du skal have lagt nye belægningssten på terrassen, skal du være grundig. Det er vigtigt, man får planlagt opgaven ordentligt og går ind til opgaven med grundighed.
Hvis ikke man gør tingene rigtigt, kan du ende med en terrasse, der ikke er som ønsket. Du løber samtidig en risiko for, at terrassen dårligt nok holdet et år, før den er ujævn. Husk også at du kan ændre meget på din terrasse med simple rengøringsfifs, så dine fliser igen fremstår, som da de var nye.eksempel påTerrasse med Herregårdssten
Hvis du vil have helt ny terrasse, skal du starte med at overvejelse, hvor stor terrassen skal være. Du skal naturligvis også tænke i, hvilke typer sten der skal bruges hvor. Det kan være en idé at få professionelle til at se på haven og komme med idéer, og uanset hvad er det en god idé at gøre sig grundige overvejelser om, hvor meget græsplæne man ønsker, og hvor meget der skal belægges med eksempelvis herregårdssten. Når terrassen er lagt, er det ærgerligt at opdage, at man gerne ville have mere græs – og omvendt er det også ærgerligt at opdage, at der ikke er ordentlig plads til havemøbler, parasol eller et par krukker til at skabe dynamik.
En tegning med mål er reelt også nødvendig, når du skal investere i stenene, så du kan finde frem til de rigtige mængder.

Husk at man godt kan blande forskellige typer sten, så dine terrasse sten eksempelvis er herregårdssten, mens der kan være andre typer belægningssten langs kanten eller i visse områder.
Husk også at når du lægger terrasse sten, er det faktisk meget let at lægge stenene i buer, så du behøver ikke begrænse dig af lige flader på hele terrassen. Du kan fint tænke dynamikken i halv- og helcirkler ind i terrassen.

Overvej gør-det-selv terrassen

Gør-det-selv-løsningen kræver, du er grundig, og planlægger det rigtigt. Er du omhyggelig, og gør du tingene korrekt, kan du sagtens komme frem til et optimalt resultat selv og få en terrasse, der holder mange år frem.
Helt kort fortalt skal du starte med at grave alt den lette muldjord væk. Herefter skal du lægge grus i bunden. Det øverste lag skal være særligt lægge grus, men er der gravet meget muldjord væk, kan du under lægge gruset have andet billigere grus i bunden – eksempelvis bundsikringsgrus. Det er vigtigt, at alt gruset vibreres godt, så det ikke synker, da det naturligvis vil ødelægge terrassen, hvis jorden synker sammen i løbet af få år. Over gruset er der et tyndt lag på nogle centimeter med afretningssand.

Det er vigtigt, at det øverste lag afretningssand er helt plant – du kan finde mange guides på nettet til, hvordan du lettest gør de sidste dele af processen. Vær dog allerede i planlægningsfasen opmærksom på, at terrassen bør hælde 1-2 cm pr meter, og hældningen skal naturligvis være væk fra bygningen. Denne hældning sikrer, at vandet løber væk, både så du undgår vandpytter, men også så terrassen har mindst mulig vedligeholdelsesarbejde.
Vedligeholdelse af terrassen – få din terrasse til at fremstå som ny

Af og til kan man nå længere med den nuværende terrasse, end man tror. Med en grundig hånd kan fliserne som regel blive flotte. Hvis fliserne eksempelvis er beskidte eller ramt af en let vækst af alger, kan det ofte fjernes ved at feje fliserne grundigt. Du kan starte med at prøve med vand og en kost, men hvis det ikke virker, kan du også forsøge med fugesand, som du fejer grundigt over fliserne, så sandet filer algerne væk. Det har samtidig også den effekt, at du får genfyldt fugerne med fugesand, så du ikke bliver ramt af ukrudt – er der ukrudt bør du naturligvis fjerne det inden denne proces, så huller fra fjernet ukrudt bliver fyldt.
Hvis der er alger, der ikke kommer væk af denne proces, kan du også bruge algefjerner. Husk at følge anvisningen. Ofte kan man dog fjerne algerne uden så stærke midler. Tjek eventuelt på et mindre område, at dine terrasse sten rent faktisk kan holde til midlet. Nogle algemidler kan være meget hårde ved stenene.

Hvis du gerne vil have en helt ny måde at lægge terrassen på, behøver du ikke nødvendigvis gøre det med nye sten. Du kan genbruge dine nuværende pæne sten, men blot lægge dem på en ny måde. Du kan også nøjes med at bruge dine nuværende sten på bestemte måder på terrassen eller i særlige områder og så kombinere med andre nye sten. Det kan være med til at give flotte detaljer, og giver dig mulighed for at lade kreativiteten få frit spil.

Få mere inspiration til Terrassen i denne artikel