Kvaliteten af din indkørsel er altafgørende
Rigtigt mange danske parcelhuse er udstyret med en indkørsel. Ofte er de ganske simpelt opbygget, ligesom de ofte kan se en smule småkedelige ud. I USA ser man, især foran større huse, kæmpe indkørsler. Flere indkørsler går således op til husdøren og tilbage igen, ligesom de også findes i en række andre designs. Disse består dog oftest af beton, hvorimod vi i Danmark i højere grad benytter os af fliser og sten. Under overfladen på en indkørsel lurer en række lag, og disse lag er givetvis endnu vigtigere end selve det øverste lag, da fundamentet i en indkørsel er altafgørende – ellers kan denne risikere at revne, niveauforskyde eller i værste fald kollapse.
Her forklarer vi, hvorfor de enkelte lag er så vitale for en indkørsels levetid. De typiske lag er bundsikringsgrus, stabilgrus og afretningsgrus.
De rigtige lag, er vigtige
Det nederste lag under ens indkørsel af fliser, er bundsikringsgrus, hvilket måske er det vigtigste lag.
Det relativt tykke lag består af groft grus. Dets effekt er at dræne indkørslen for regnvand, således denne ikke kollapser. Store mængder regnvand kan nemlig ophobe sig i jorden i regnfulde perioder, hvorfor det er vigtigt med dette lag. Dertil kommer, at det sørger for, at fugt nedefra ikke siver op igennem jorden til ens fliser.
Det næste lag er stabilgrus. Dette lag sikrer stabiliteten i ens konstruktion, således det kan klare belastningen ovenfra. De fleste indkørsler udsættes både for køretøjer i bevægelse samt køretøjer, der holder stille i længere tid. Stabilgrus sørger for, at belastningen ikke er noget problem.
Det sidste lag før selve fliserne er afretningsgrus. Dette sørger for, at ens fundament som fliserne, skal ligge på, er flot og i niveau, således man ikke får niveauforskydninger i ens indkørsel, da dette ikke er særligt hensigtsmæssigt.
Øverst er ens fliser eller sten. Disse udgør primært det visuelle aspekt, men man bør også have nogle af rimelige materialer, da de trods alt skal modstå en vis belastning.