Sådan får du en flot ny indkørsel
Vil du gerne have en flot indkørsel med fliser?
Måske har du set indkørsler, hvor belægningsstenene er sunket sammen med tiden. Måske der endda er to tydelige spor efter, hvor dækkene laver det største tryk. Men hvis man er grundig, og ved hvad man laver, kan dette sagtens undgås.
Da fliser skal holde til lidt mere i indkørslen end på terrassen, køber man typisk specielle indkørsel belægningssten. Den eneste reelle forskel er tykkelsen på flisen, som typisk er 1-2 cm tykkere/højere. Dette gør, at stenene bedre holder til det ekstra tryk, de bliver udsat for hver eneste dag sammenlignet med stenene på terrassen.
Vælg de rigtige sten til indkørslen
Når du køber fliser til indkørsel, kan du overveje, om du vil have nogle, der ser lidt anderledes ud end terrassens. Mange synes, det er mest rigtigt og pænt med en anden type sten i indkørslen.
Omvendt kan man også vælge fliser med samme udseende som dem på terrassen, så det fremstår som en samlet helhed, men omvendt variationen mellem to typer fliser kan også være med til at skabe en flot indkørsel.
Der er ingen faste regler for, hvad der er den bedste indkørsel belægningssten. Ofte ser man de såkaldte S-formsten, der da også har en låsemekanisme, der gør dem særligt anvendelige steder, hvor der er høj belastning, men du kan altså også sagtens vælger andre typer fliser og sten til indkørsel. I byggemarkedet og ved andre forhandlere vil du således kunne vælge mellem rigtigt mange typer sten.
Man kan også vælge at kombinere flere typer eller størrelser af sten, så man på den måde kan skabe en mere spændende indkørsel med mønstre, der kan være med til at give dynamik i udseendet. Du kan også vælge at have en anden type sten langs kanterne eller kombinere med stenbede ved indkørslen. Det bedste er at vælge de ekstra tygge sten, så du sikrer høj belastningsevne. De koster lidt mere, men det er ikke ret meget.
Sørg for at overveje grundigt, hvordan du vil have indkørslen til at se ud fra start, og få eventuelt inspiration via en anlægsgartner. Uanset hvad bør du naturligvis en gang for alle sikre dig, at du får den indkørsel, du også er glad for om 10 år.
Du bør løbende lave tegninger over dine idéer, og de endelige skitser skal naturligvis være med præcise mål. Dette er både for at gøre arbejdet lettere, for at sikre at du køber den rigtige mængde sten og slutteligt for at sikre, at der er taget højde for alt lige fra træer og buske til hældning på terrassen.
Vær opmærksom, når du lægger fliserne
Det er ikke kun fliserne til indkørslen, der adskiller sig fra arbejdet med at få ny terrasse. Du skal også arbejde lidt anderledes med selve nedlægningen. Under afretningslaget vil man normalt også have et dybere bærelag med stabilt grus eller lignende.
Dette er naturligvis for at sikre mod det større tryk, der vil være på indkørsel belægningssten. Med det dybere bærelag er du bedre sikret mod, at jorden under fliserne synker, og du får tydelig spor efter hvor hjulene trykker eller andre ujævnheder i fliserne.
Generelt er arbejdet dog i det store hele det samme, som når du lægger terrasse.
Stabilisér underlag med fiberdug
En fiberdug kan være med til at sikre indkørslen i flere år. Den fordeler trykbelastningen mere bredt, så indkørslen kan forblive jævn og flot i flere år. Den beskytter også, så eksempelvis myrer ikke kan grave sig ned under fliserne, men samtidig kan vandet også løbe igennem, så du undgår vandet hober sig op i vandpytter.
Dugen lægger du ovenpå afretningssandet, og den er altså umiddelbart under fliserne. Sand og bærelag skal naturligvis som altid komprimeres grundigt med en pladevibrator, og fugerne mellem stenene skal fyldes med sand.
En fiberdug kan købes i de fleste byggehandler, og medmindre du har en usædvanlig stor indkørsel vil investeringen ofte være under 1000 kroner, og det kan derfor være en god idé at overveje fiberdugen, så indkørslen er bedst muligt sikret.